Coșul meu

0 produse
Vezi toate articolele

5 curiozităti legate de 8 Martie

Știai că ...

 

1. la originea sărbătoririi zilei de 8 Martie ca Ziua Femeii stă greva din 1908 a unui sindicat al femeilor din New York pentru emanciparea lor socială, politică și economică?

 

2. până să fie instituită ca sărbătoare internațională, Ziua Femeii a fost celebrată succesiv de unele țări pe 28 februarie, apoi pe 19 martie și apoi în ultima duminică din februrie în Rusia. În 1917 această zi pe calendarul vechi a coincis cu 8 martie pe calendarul nou și de atunci a rămas această zi, V.I. Lenin declarând-o sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică?

 

3. în 1977 o rezoluție a Adunării Generale a ONU a adoptat ziua de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii?

 

4. comuniștii au ideologizat această sărbătoare, considerând-o ziua femeii revoluționare care luptă pentru propășirea socialismului în lume? Totodată, 8 martie a fost considerată neoficial și ca ziua mamei. După 1989, ea a redevenit ziua femeii. Din această cauză, sentimentele legate de sărbătorirea acestei zile sunt contradictorii în țările foste comuniste. 

 

5. pe lângă ziua femeii 8 martie, mai există și ziua mamei, legiferată de Parlamentul României în 2010 și sărbătorită în prima duminică din luna mai. 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum