Coșul meu

0 produse
Vezi toate articolele

5 curiozităti legate de 8 Martie

Știai că ...

 

1. la originea sărbătoririi zilei de 8 Martie ca Ziua Femeii stă greva din 1908 a unui sindicat al femeilor din New York pentru emanciparea lor socială, politică și economică?

 

2. până să fie instituită ca sărbătoare internațională, Ziua Femeii a fost celebrată succesiv de unele țări pe 28 februarie, apoi pe 19 martie și apoi în ultima duminică din februrie în Rusia. În 1917 această zi pe calendarul vechi a coincis cu 8 martie pe calendarul nou și de atunci a rămas această zi, V.I. Lenin declarând-o sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică?

 

3. în 1977 o rezoluție a Adunării Generale a ONU a adoptat ziua de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii?

 

4. comuniștii au ideologizat această sărbătoare, considerând-o ziua femeii revoluționare care luptă pentru propășirea socialismului în lume? Totodată, 8 martie a fost considerată neoficial și ca ziua mamei. După 1989, ea a redevenit ziua femeii. Din această cauză, sentimentele legate de sărbătorirea acestei zile sunt contradictorii în țările foste comuniste. 

 

5. pe lângă ziua femeii 8 martie, mai există și ziua mamei, legiferată de Parlamentul României în 2010 și sărbătorită în prima duminică din luna mai. 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum
Comanda telefonica