Coșul meu

0 produse
Vezi toate articolele

Ne mai amintim de Dragobete?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Începutul primăverii este marcat de "careul de asi" format din Valentine's Day, Dragobete, Marțișor și Ziua Femeii (8 Martie). Este denumirea colocvială în rândul floriștilor. De cealaltă parte, a cumpărătorilor de flori, această perioadă este denumită peiorativ și "Triunghiul Bermudelor" format din Valentine's Day, 1 Martie și 8 Martie. Este mai degrabă ironia sau gluma celor care, oarecum, se simt obligați să cumpere, din nou, cadouri persoanelor dragi din viața lor în această perioadă. Pentru ca, nu-i așa, de abia ce a trecut de o lună și ceva Crăciunul. 

 

Desigur, nu tratez această butadă mai mult decât ca pe o glumă, dar este lesne de observat că, în spiritul ei și de dragul ironiei, Dragobetele (24 februarie) este sărit. Dacă este de eludat un moment din cele patru semnificative din această perioadă, Dragobetele este de preferat, fiind și cel mai puțin demn de a fi observat. Totuși, în mintea mea apare întrebarea: de ce tocmai Dragobetele? Celelalte ocazii ar fi mai încărcate de semnificație și ar merita poate mai multă seriozitate?

Acum când Valentine's Day se bucură de o deosebită popularitate la nivel internațional, este poate timpul să revigorăm și sărbătoarea noastră națională a dragostei, nu ca o contrapondere, ci ca un echivalent. Avem și noi Cupidonul nostru. Dacă pe unul îl sărbătorim, avem poate datoria morală de a-l observa și pe celălalt. In plină eră de globalizare, ar trebui să o înțelegem mai mult decât o standardizare a nivelurilor de trai, ci ca o internaționalizare a noastră, o împărtășire a valorilor noastre culturale cu restul lumii. Avem și noi ceva de spus in contextul mondializării. 

 

Este drept, din punctul meu de vedere, Dragobetele nici măcar nu ar fi cunoscut astăzi de o mare parte a românilor, dacă nu am fi importat și noi Valentine's Day. Din orgolii naționaliste, ca o contrapondere, am scos de sub preș această sărbătoare, trecută la index și în perioada comunistă. Totuși astăzi noi o promovăm ca o sărbătoare autohtonă care merită mai multă atenție. 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum
Comanda telefonica